facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > Légy a történelem része!

2024. Március. 21.  Kategória: Kultúra

Légy a történelem része!

A Magyar Nemzeti Levéltár Gyüjtőköri Napja március 21-én csütörtökön 18 órakor a Faluházban
Légy a történelem része!

A Magyar Nemzeti Levéltár Gyüjtőköri Napja március 21-én csütörtökön 18 órakor a Faluházban


A levéltárak – köztük a Magyar Nemzeti Levéltár is – tematikusan gyűjtik a magánszemélyek, családok őrizetében lévő forrásokat, erre jó lehetőséget nyújt a gyűjtőköri nap.

A felhívás alapján elhozott iratokat a levéltárosok áttekintik, a fényképeken az érintett személyeket, helyszíneket igyekeznek azonosítani. Ebben várjuk a dokumentumokat behozó személyek hatékony együttműködését is! A lakosság olyan magániratok levéltárba adásával segítheti a közös történeti értékek gyarapodását, amelyek értékes információkkal egészíthetik ki a levéltárakban őrzött forrásokat. A levéltárnak felajánlott maradandó értékű iratokról az átadók digitális másolatot kapnak. Abban az esetben, ha érzelmileg kötődnek az iratokhoz, és nem szeretnék azt levéltári őrizetbe adni, de hozzájárulnak, hogy a történelmi közkincs részei legyenek, akkor a levéltár munkatársai digitalizálják, és csak elektronikus másolatban őrzi meg az intézmény.

A gyűjtőköri nap szeretné felhívni a lakosság figyelmét a birtokukban lévő iratok közösségi értékeire, a levéltári gyűjtő- és archiváló munka fontosságára, ugyanakkor élő kapcsolatot teremt az állampolgár és az intézmény között, ami a jövőbeli együttműködést is segíti.


Vissza a hírek oldalra