facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu

Hagyományok

Kezdőlap > Hagyományok
Eperfesztivál
Ebben az évben is megrendezésre kerül a hagyományos Eperfesztivál, immáron 19. alkalommal. 

A szokásos eperfesztiváli színes zenei programok mellett, a helyi civil szervezetek gondoskodnak a rendezvény korábbi változatos eseményeinek (strandfoci és röpi, Eperart, lekvárfőzés, íjászoktatás, szüreti felvonulás) lebonyolításáról. Az Eperfesztivál helyszíne a Duna-part.

Az Eperfesztiválon garantáltan az eper körül (epertorta, eperlekvár, eperturmix, eperpálinka,….eper….eper) fog forogni a világ.

Vasárnapi Vásár
Az idei esztendő Szent Mihály (szeptember) havának 17. napján Állat-, Termény és Kézműves vásár tartatik Tahitótfaluban! Vásárunk különlegessége a Szent Mihály-napi jószágbehajtás, melynek során a Tildy Zoltán hídon délután négy órakor a nagyérdemű közönség legnagyobb örömére több tucat racka juh kerül áthajtásra a vásár területéről a szigetre, amiként a régi magyar népszokásban is ez idő tájt hajtották be az állatokat a legelőről a téli szálláshelyre.

A híd melletti vásártéren nem lesz hiány most sem minőségi kézműves portékákból, jóféle házi termékekből és lábasjószágból. A vásári forgatag 8 órakor veszi kezdetét. A nap folyamán az aprónép kipróbálhatja a poronty fuvarozó öreg traktort, lovagolhat, bevetheti magát a tahitótfalui óvoda szüreti játszóházába, a Szamóca Óvoda népi játszóházába, a szalma ugrálóba, megcsodálhatják Csernik Szende Lábita bábszínházát, a Baranta harcművészeti bemutatót, a szüreti lovas felvonulást, a kecske tulajdonosok versengését. A Népmese Napi alkotósátorban a gyerekek mesékkel ismerkedhetnek, mese figurákat készíthetnek, míg a színpadon a Dunakanyar ifjú muzsikusai zenélnek. Az egész napos szép muzsikáról ifj. Csoóri Sándorné és zenekara gondoskodik. A napot őrtűzgyújtással és táncházzal zárjuk, hogy az elkóborolt jószágok is hazataláljanak.

Jöjjenek hát muzsikára, szép magyar vásárra, Szent Mihály havának 17. napjára!

Adventi hét
Az Advent Tahitótfalun rendezvénysorozat évek óta egy teljes héten keresztül, tartalmas programokkal szolgálja az ünnepre való ráhangolódást. A Tegyünk Együtt Tahitótfaluért Alapítvány kezdeményezése és főszervezése mellett mára a település gyülekezetei, intézményei és más civilszervezetei is csatlakoznak rendezvénnyel a programsorozathoz.

A keresztény kultúrkör ünnepi időszakában naponta várják istentiszteletekre, misékre, vagy bibliaórákra a híveket, de a megváltó eljövetelére való várakozást a vallásos események mellett kulturális és egyéb programok is színesítik. A Baptista Szeretetszolgálat cipős doboz akciójához csatlakozva az imaházban egész héten gyűjtötték az ajándékokat, amelyek karácsonykor a rászoruló gyermekek számára okoznak majd örömet. Az adományok fogadásával egybekötve kézműves foglalkozást is tartottak, melyet Steiner József lelkész felesége, Csilla egy igével nyitott meg.
A református gyülekezeti terembe az asszonyokat várták kézműveskedésre. A hagyományőrző horgolás már évek óta része a rendezvénysorozatnak. A résztvevők ezúttal karácsonyi díszeket, angyalkákat készítettek.

Idén is az Advent Tahitótfalun rendezvénysorozat keretében került sor a település 70 év fölötti lakóinak köszöntésére. Sajtos Sándor polgármester elmondta 670 idős embernek küldtek meghívót a rendezvényre. A rendezvényen felléptek az óvodások és az iskolások, majd Szécskay Szomszéd Ildikó és barátainak műsorát tekinthették meg az ünnepeltek.

Pénteken a Pollack Mihály Általános Iskola növendékeinek és tanárainak hangversenyét hallhatta a közönség. A koncertet Zakar Ágnes iskolaigazgató nyitotta meg, elmondta nagy gondot fordítanak arra, hogy az advent szellemiségét átadják a gyerekeknek. Az esten a klasszikusok mellett elhangzottak az ünnepi hangulatot megidéző karácsonyi zenék is.