facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > Miért épül kerítés a Duna parton?

2022. Január. 28.  Kategória: Tájékoztató

Miért épül kerítés a Duna parton?

Az elmúlt napokban a Leányfalu és Tahitótfalu közötti Duna-part szakaszon, a regionális vízbázis védőterületén kerítés építése kezdődött
Az elmúlt napokban a Leányfalu és Tahitótfalu közötti Duna-part szakaszon, a regionális vízbázis védőterületén kerítés építése kezdődött, melyről a két település vezetése előzetesen semmilyen tájékoztatást nem kapott. A kialakult helyzet gyors és hatékony tisztázása érdekében a két település polgármestere megkereste dr. Vitályos Eszter államtitkár asszonyt, parlamenti képviselőt. Államtitkár asszony levélben kért tájékoztatást a Duna Menti Regionális Vízmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatójától.

A következőkben a DMRV tájékoztatását olvashatják. Államtitkár asszony segítségét ezúton is köszönjük.

Tisztelt Államtitkár Asszony!
 A mai napon e-mailben érkezett megkeresésére válaszolva ezúton tájékoztatom, hogy a Társaságunk üzemeltetésében lévő, Leányfalu és Tahitótfalu határán elhelyezkedő regionális vízbázis belső védőterületén a hatályos jogszabályi és hatósági előírások alapján - vízbázisvédelmi intézkedésként - kerítés építése kezdődött. Az érintett regionális vízbázis a Duna Jobbparti Regionális Vízellátó Rendszer legnagyobb víztermelő kapacitással rendelkező vízbázisa, a rendszer alappillére. A Duna Jobbparti Regionális Vízellátó Rendszer biztosítja Tahitótfalu, Leányfalu, Szentendre, Pilisszentlászló, Pomáz, Csobánka, Budakalász, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Piliscsaba, Pilisjászfalu és Tinnye települések vízellátását. Az előbbiekben foglaltakra tekintettel kiemelt jelentőségű a vízbázis vízkészletének hosszú távú védelme.

A vízbázisvédelemre vonatkozó előírásokat elsődlegesen a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló 123/1997 (VII.18.) Korm. rendelet tartalmazza, amelynek 11. § (2) d) pontja szerint a közcélú vízilétesítmények esetén a belső védőövezetet be kell keríteni és szükség esetén biztonságáról egyéb módon, így különösen őrzéssel is gondoskodni kell. Az e) pont értelmében a belső védőövezet területén rendszeresen csak az üzemeltető munkát végző, érvényes egészségügyi könyvvel rendelkező dolgozói tartózkodhatnak.

A vízügyi hatóság által az érintett regionális vízbázisra vonatkozóan kiadott, több alkalommal módosított, jelenleg is érvényes védőterület kijelölő határozat a fenti jogszabály előírásaival összhangban rendelkezik az egyes védőterületek, így a belső védőterület kialakítására és használatára vonatkozó előírásokról, többek között annak körülkerítéséről, mely alkalmazásának mérlegelésére Társaságunknak nincs lehetősége.

A kerítés létesítését indokoltnak és szükségesnek tartja Társaságunk is, tekintettel arra, hogy üzemeltetői tapasztalataink alapján az utóbbi időben a víztermelő kutak közvetlen környezetében a különböző rekreációs tevékenységek velejárójaként jelentősen megnövekedett a területen eldobált kommunális szemét és a hobbi állattartásból származó hulladék mennyisége.
A kerítést a belső védőterületen, a víztermelő kutak közvetlen környezetét védve alakítja ki Társaságunk. A későbbiekben a kerítésen kívül, a külső védőterületen biztosítható a gyalogosforgalom számára a két település közötti átjárás. 

Tisztelettel:
Virág László vezérigazgató,
DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság


Sajnálattal vesszük tudomásul a lépést, mivel az elkerítés érinti azt a kavicsos útvonalat is, melyet az emberek a két település közötti biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre használtak.
Egyben tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmúlt évben sokat tettünk a két települést összekötő kerékpárút megépítése érdekében. Többkörös egyeztetések után közös megrendelésünkre elkészült az a vízbázisvédelmi egyedi vizsgálat és hatástanulmány, melynek a hatóságok általi elfogadása esetén születhet meg az elvi engedély arra, hogy a két település között kerékpárút épülhessen, a külső vízbázisvédelmi terület határán, a 11-es út mentén.  A belső vízbázisvédelmi terület lekerítése újabb nyomós indok arra, hogy a két települést összekötő kerékpárút minél előbb megépüljön.

Tisztelettel:
 
                                           Dr. Sajtos Sándor                                                                                    Adorján András
                                    Tahitótfalu polgármestere                                                                    Leányfalu polgármestere
 
 
 

Vissza a hírek oldalra