facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > Közlemény

2023. Március. 02.  Kategória: Közérdekű információ

Közlemény

Közlemény a 2023/2024-es nevelési évre történő óvodai beiratkozás rendjéről
 
Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket, hogy Tahitótfalu Község Önkormányzata által fenntartott Tahitótfalui Óvodákba a gyermekeket a 2023/2024-es nevelési évre
 
2023. április 24. napjától 2023. április 28. napjáig, 8:00-16:00
 
között lehet beíratni.
 
A beiratkozás helye: Epreskert Óvoda, Petőfi Sándor u. 12.
06-26-387-055
 
 
Az Óvoda felvételi körzetébe tartozó gyermekek felvétele
Felhívom a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2020. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezési szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Ezek alapján, a 2023/2024-es nevelési évre kötelező azon gyermekek beíratása, akik 2023. augusztus 31-ig a 3. életévüket betöltik.
Az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni:
  • óvodai felvételi kérelmet,
  • a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,
  • a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (a gyermek lakcímkártyája),
  • a gyermek TAJ kártyáját,
  • a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát,
  • ha van szakértői véleményt, igazolást ételallergiáról.
A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik. Az óvoda felvételi körzete: Tahitótfalu község közigazgatási területe.
 
Az óvoda alapító okirata szerint, a Tahitótfalui Óvodák biztosítja az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését. Sajátos nevelési igényű gyermek esetében a beiratkozáshoz kérjük, hozza magával (amennyiben van) az orvosi és a szakértői véleményt.
 
Nemzetiségi óvodai nevelést nem folytat az óvoda.
 
Amennyiben a gyermek nem magyar állampolgár, kérjük bemutatni az állandó tartózkodásra jogosító okmányt, ill. tartózkodási engedélyt.
 
Az óvodába felvett gyermekek óvodai csoportba való beosztásáról a szülők és az óvodapedagógusok véleményének kikérése mellett az óvodavezető dönt.
 
Az óvodai felvétel tárgyában hozott döntés közlésének határnapja, legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő huszonegyedik munkanap. Az óvodavezető az óvodai felvétel tárgyában meghozott döntéséről írásban értesíti a szülőt. A döntésről, amennyiben a szülő, az óvodai beiratkozás napján- az elektronikus elérhetőségének megadásával- kérte, az óvoda vezetője elektronikus úton értesítést küld.
 
Az óvodavezető a gyermek óvodai felvételéről hozott döntése ellen, a szülő a közléstől számított 15 napon belül a gyermek érdekében eljárást indíthat, a kérelem tekintetében a fenntartó nevében a jegyző jár el és hoz másodfokú döntést.
 
Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. Vagyis azon gyermekek, akik 2023. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között töltik a 3. életévüket, óvodai felvételi szándékukat jelezhetik az intézményben és férőhely függvényében előfelvételt nyernek.
 
 
A kötelező óvodai nevelés korai fejlesztésben és gondozásban is teljesíthető.
 
A beiratkozási adatlapot letölthetik az Önkormányzat hivatalos honlapjáról www.tahitotfalu.hu, valamint az Óvoda honlapjáról www.tahitotfaluovodak.hu illetve átvehetik az Epreskert Óvodában (2021 Tahitótfalu, Petőfi Sándor u. 12.).
 
A bölcsődei - óvodai beiratkozás személyes jelenléttel történő intézéséhez, az Óvoda honlapján www.tahitotfaluovodak.hu 2023. április 17-től közzétett linken keresztül, a várakozás elkerülése érdekében kérjük, hogy foglaljanak időpontot!
 
Külföldön tartózkodás esetén
A hatályos jogszabályok értelmében 2020. január 1-jétől abban az esetben, ha az óvodaköteles gyermek családjával éppen külföldön él, ezt a tényt az Oktatási Hivatal részére be kell jelenteni.
A bejelentéshez használható űrlap elérhető az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés menüpont Külföldi távozás bejelentése pontjából. A bejelentőlap elektronikus kitöltését követően a kérelmet aláírva a következő postacímre kell megküldeni: Oktatási Hivatal Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.
 
 
Felmentési kérelem
A szülő – tárgyév április 15. napjáig benyújtott – kérelme alapján, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a megyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatala felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Különös méltánylást érdemlő esetekben újabb kérelem alapján, annak az évnek az augusztus 31. napjáig is kérhető felmentés, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti. Tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetén a kérelem április 15. napja után is benyújtható. A kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentési kérelem megtalálható a http://www.tahitotfaluovodak.hu/beiratkozas oldalon, melyet kitöltve a Szentendrei Járási Hivatal Hatósági Osztálya számára kell elküldeni, a 2000 Szentendre, Dózsa György út 8. címre, vagy a jarasihivatal.szentendre@pest.gov.hu e-mail címre.
 
Az Óvoda felvételi körzetébe nem tartozó gyermekek felvételi lehetősége
Szabad férőhely esetén az Óvoda további – felvételi körzetébe nem tartozó gyermek – felvételi kérelmet is teljesíteni tud, melyről írásban értesíti a szülőt.
A jelentkezés módja az Óvodai felvételi kérelem kitöltése, mely letölthető a http://www.tahitotfaluovodak.hu/beiratkozas oldalon.
 
Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § (1) bekezdés a) pontja alapján szabálysértést követ el.
 
Kérem, a fentiekben meghatározott időpontban gondoskodjanak gyermekük óvodába történő beíratásáról!
 
 
Tahitótfalu, 2023. február 22.
 
 
Dr. Sajtos Sándor sk.
    polgármester
 
 

Vissza a hírek oldalra