facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > Diákalkotók IX. Országos Tűzzománc Pályázata
Idén online rendezzük meg a „Diákalkotók IX. Országos Tűzzománc Pályázata a Szentendrei-szigeten” biennálét
Tűzzománc biennále
Diákalkotók Országos Tűzzománc Pályázata
 
„Fényről álmodtam: fény ragyog.
És álmodtam egy ablakot,
ahonnan majd a végtelen
tavaszi eget nézhetem.”
Kányádi Sándor: Álmodó

(A 2005-ös Diákalkotók 1.Országos Tűzzománc Pályázatának mottója)
 
 
A pályázat kiírásának előzményei: több mint 20 éve, 1997-től kezdődött tűzzománc-oktatás Szántó Sándor festőművész, zománcművész vezetésével Tahitótfalun, a Pollack Mihály Általános és Zeneiskolában és a környező települések iskoláiban (Dunabogdány, Leányfalu, Szigetmonostor).
 
Tahitótfalu diákjainak műveire a rekeszzománc, a sodort zománc-technika a jellemző. A tűzzománc alkalmas eszköze a kreativitás, művészi önkifejezés, aktivitás fejlesztésének, kiváló terepe a kísérletezésnek, melynek csupán a fantázia szab határt.
 
Országos, nemzetközi versenyeken és biennálén vettek részt a szakkörösök alkotásaikkal.
 
Országos-nemzetközi pályázatok: Zánka
Biennálék: Eger és Tahitótfalu
A Pollack Mihály Általános és Zeneiskolában működő tűzzománc szakkör szép sikereket ért el 1997 és 2011 között. Országos pályázaton 29, nemzetközi pályázaton 28, biennálékon pedig 6 díjat nyertek.Ez összesen 63 díj. A Dunakanyarban működő tűzzománc szakkörök összesen 157 díjat nyertek Szántó Sándor vezetésével. Ezen eredmények láttán 2005-ben a Tegyünk Együtt Tahitótfaluért Alapítvány az Önkormányzattal közösen elhatározta, hogy meghirdeti az első Országos Tűzzománc pályázatot. A Diákalkotók 1. Országos Tűzzománc Pályázatára 32 iskola nevezett 474 pályamunkával, többek között Debrecenből, Kazincbarcikáról, Bajáról, Szegedről, Csornáról, stb.
 
A bíráló bizottság a beküldött pályaművekből 217 darabot tartott kiállításra érdemesnek, 4 korcsoportban és 4 kategóriában 27 alkotót díjazott arany, ezüst és bronzéremmel. A kiállítás megnyitójára, valamint a díjátadóra az Eperfesztivál második napján került sor nagy érdeklődés és látogatottság közepette. A bíráló bizottság elnöke, Fabók Gyula Munkácsy-díjas festőművész a kiállításról akkor ezt írta: „Nagyon komoly kezdeményezésnek tartjuk a Diákalkotók I. Országos Tűzzománc Pályázatát. A pályázatra beérkezett 474 munka alapján megállapíthatjuk, hogy a fiatal alkotók, mind művészi, mid szakmai felkészültségben magas szinten képesek művelni ezt a nem könnyű mesterséget. Jó volt látni, hogy nem csak a tűzre, az égetés során keletkezett véletlenekre alapozták alkotásaikat, hanem a művek átgondoltan, sokszor komoly szakmai tudásra alapozottan valósultak meg. Hiszünk abban, hogy a diákalkotók között vannak a jövő művészei, a kiállítások leendő műértő látogatói és támogatói. Külön köszönet illeti a felkészítő tanárok fáradozását, az ő munkájuk alapozta meg az alkotni akaró és tudó fiatalok bemutatkozását. Reméljük, hogy a Diákalkotók I. Országos Tűzzománc Pályázata hagyományt teremt, és a tűzzománc iránt érdeklődő diákok alkotásainak rendszeres kiállítási lehetőségévé válik. Gratulálunk az esemény kezdeményezőinek és a kiállítás szervezőinek.”
 
Ez is inspirált minket arra, hogy kihirdessük az országos tűzzománc pályázatot falunkban. Azt reméltük, hogy hagyománnyá válik, és ezen a pályázaton részt venni, eredményt elérni rang és tekintély lesz. Mára ez már bebizonyosodott.
Mindenkit köszönet illet, aki az évek során segített a tűzzománc biennále szervezésében és lebonyolításában. Elsősorban Szántó Sándor festőművésznek és feleségének Szántó Karácsony Tündének, aki a mai napig foglalkozik a gyerekekkel. A Tegyünk Együtt Tahitótfaluért Alapítvány tagjainak, az Önkormányzat dolgozóinak, Kubanekné Bencze Hajnal könyvtárosnak a téma és a mottó kiválasztásáért, a mindenkori művelődésszervezőnek Liebhardt Andrásnak, Mengyi Gábornak és Béres Gabriellának, a zsűritagoknak és a két fotósnak Kollok Alajosnak és Almássy Csabának.
 
2005 után minden második évben meghirdettük a pályázatot és megszerveztük a kiállítást.
 
Így érkeztünk el 2021-ig, amikor sajnos a járvány miatt csak online formában tudtuk meghirdetni a pályázatot.
A pályázat témája: A természet szeretete, dallamos egyszerűség Zelk Zoltán verseiben és meséiben, akire idén emlékezünk halálának 40. évfordulóján.
A 2021-es kiírás mottója a költő Csilingel a gyöngyvirág című verséből volt.
“Táncra perdül a sok virág,
Illat száll a légben,
Őrt állnak a gesztenyefák,
Illemtudón, szépen.
A szellő is megfürdik
A virágillatban,
S arra ébredünk fel reggel
Napsugaras nyár van!”
 
Reméljük, hogy a pályázaton résztvevő valamikori diákok, a mostani felnőttek, tanárok, orvosok, közgazdászok és mérnökök zengő szívvel emlékeznek vissza a tahitótfalui tűzzománc biennáléra.
 
Kubanek István
 
 
Idén online rendezzük meg a „Diákalkotók IX. Országos Tűzzománc Pályázata a Szentendrei-szigeten” biennálét
 
Tahitótfalu Község Önkormányzata és a Tegyünk Együtt Tahitótfaluért Alapítvány pályázatot hirdet „Csilingel a gyöngyvirág” címmel az ország általános és középiskolásainak, iskolatípustól függetlenül, iskolákban, művelődési házakban, gyermekházakban és más intézményekben működő tűzzománc műhelyek tagjainak, közösségeinek. Az idei pályázatot a járványügyi helyzetre való tekintettel online rendezzük meg.
 
A pályázat témája:

A természet szeretete, dallamos egyszerűség Zelk Zoltán verseiben és meséiben, akire idén emlékezünk halálának 40. évfordulóján.

A pályázat mottója:

"Táncra perdül a sok virág,
Illat száll a légben,
Őrt állnak a gesztenyefák,
Illemtudón, szépen.

A szellő is megfürdik
A virágillatban,
S arra ébredünk fel reggel
Napsugaras nyár van!"

Zelk Zoltán: Csilingel a gyöngyvirág (részlet)
 
Minden egyéni alkotó vagy alkotóközösség egy művel, vagy legfeljebb 5 tételből álló sorozattal pályázhat.
A pályaművek képek, zománccal díszített plasztikák vagy dísztárgyak lehetnek. Csak más pályázaton még nem szerepelt alkotást fogadunk el.
 
 
Az értékelés négy korcsoportban történik:
I. korcsoport 6-8 éves korig
II. korcsoport 9-11 éves korig
III. korcsoport 12-14 éves korig
IV. korcsoport 15-18 éves korig
 
Díjazás:
Fődíj, különdíj, korosztálydíj (korcsoportonként arany, ezüst, bronz), kollektív díj (közös alkotások), oktatói díj.
 
A pályázati munkákról 1 db nagy felbontású, részletgazdag, színhelyes fényképetkérünkjpg formátumban, maximum 3 Mb fájl méretben. A zsűri kizárólag ezeknek a paramétereknek megfelelő képeket tudja értékelni. A kép hátoldaláról is küldjenek képet, melyen kérjük feltüntetni az alkotás címét, valós méretét, a pályázó nevét, életkorát (betöltött év), lakcímét illetve a műhely vezetőjének nevét valamint a műhelynek otthont adó intézmény nevét, címét, telefonszámát. A háromdimenziós alkotásokról 2 db képet kérünk, és szintén egy, az adatokat tartalmazó képet. A fényképek elnevezésénél fontos szempont a beazonosíthatóság. Kérjük, szerepeltessék benne a gyermek nevét és iskoláját, pl.: kissjuliannadoboisk1, kissjuliannadoboisk2 (1 előlap, 2 hátlap). Ha egy alkotó több alkotással nevez, kérjük, a név mellett sorszámmal jelezzék azt, pl. kissjulianna1doboisk1, kissjulianna1doboisk2.A beküldő intézmény vagy alkotóközösség mellékeljen listát e-mailben a pályázókról és alkotásaikról.
A pályaműveket szakmai zsűri értékeli.

A biennáléra előzetes jelentkezést várunk 2021. március 18-ig a tahitotfalutuzzomanc@gmail.com e-mail címre.
A pályaművek beérkezési határideje: 2021. május 14. A fényképeket és a pályázati alkotások listáját szintén a fenti e-mail címre várjuk. Minden beérkező nevezésről visszaigazoló e-mailt küldünk.
A biennáléra jelentkezők számára nincs nevezési díj.
A pályaművek és a zsűrizés eredménye 2021. június 1-től megtekinthető a www.tahitotfalu.hu/tuzzomanc linken keresztül.
 
A biennálédíjátadásának időpontja: 2021. június 1. 16 óra. A díjátadás szintén online zajlik premiervetítés formájában, melynek elérhetősége a www.tahitotfalu.hu/tuzzomanc linken lesz megtalálható.

A díjazottakat illető oklevelet, érmet és ajándékcsomagot az iskola illetve a műhely címére postázzuk 2021. június 10-ig.
 
Kellemes készülődést kívánunk a mielőbbi személyes találkozás reményében!
 
Felvilágosítás: Béres Gabriella 0630 337 5527, Németh Júlia 0630 923 2920,
Kubanek István 0630 349 4632.
E-mail: faluhaz@tahitotfalu.hu

Vissza a hírek oldalra