facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > Felkészülés a téli időjárásra
Önkormányzatunk felhívása
Felkészülés a téli időjárásra!
 
Tisztelt tahitótfalui lakosok, az alábbiakban felhívjuk szíves figyelmüket néhány, a téli időszakkal járó fontos tudnivalóra, teendőre.
 
A téli időszak, a hóeltakarítás és síkosságmentesítés gyakran állít az átlagosnál nehezebb feladatok elé minket. Ahhoz, hogy az önkormányzati törvényben előírt kötelezettségünknek az Önök megelégedésére gazdaságosan, hatékonyan és környezetünket védve eleget tudjunk tenni, szükségünk van az Önök együttműködésére is, ehhez kérjük, hogy
 
  • mindenki időben gondoskodjon a megfelelő síkosságmentesítő anyag beszerzéséről. Kérjük, e célra környezetkímélő anyagokat (pl. fahamu és faforgács) használjanak. Síkosságmentesítés céljára zöld területen és közvetlen környékén konyhasót használni tilos!
  • mindenki gondoskodjon a saját ingatlana környezetének hó-eltakarításáról és síkosság mentesítéséről. Az ingatlan előtti, illetve az ingatlan megközelítését szolgáló járdák, járdaszakaszok, járda hiányában egy méter széles területsáv, lépcsők hó eltakarítását, síkosság mentesítését az ingatlan tulajdonosa, illetve használója köteles elvégezni.
  • a nehezebben megközelíthető helyeken lakók (főképp Tahi hegyoldal) autóikon téli gumin túl hóláncot is használjanak,
  • időben üríttessék ki a szennyvíztárolójukat, mert téli időszakban a szippantó járművek nem biztos, hogy meg tudják közelíteni az ingatlanukat.
  • a kerti csapok és a lakatlan ingatlanok vízvezetékeinek elzárását követően, a fagyás következtében történő vízvezeték-sérülés elkerülése érdekében gondoskodjanak a víztelenítésről.
  • ne hagyják járműveiket közterületen, hogy a hótoló járművek akadálytalanul tudjanak közlekedni, valamint, mert a hó súlyától faágak szakadhatnak le és a parkoló gépjárművekben kárt okozhatnak.
  • mielőtt gépjárműbe ülnek, mérjék fel az időjárás aktuális és várható állását, gépjárművük műszaki állapotát, és saját vezetési felkészültségüket, és csak ezután induljanak útnak.
  • ősszel és télen a munkába jutás ideje is megnő, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A késéseket soha ne próbálják nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe sodorják saját, családtagjaik, valamint a többi közlekedő testi épségét és életét.
 
Belterületen a helyi közutakon a hó eltakarítása és az út síkossága elleni védekezés a települési önkormányzat feladata. Önkormányzatunk ezt a feladatot szerződött partnerrel látja el. Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált közutakon szükség esetén akár naponta többször is elvégezzük a síkosságmentesítést. A hóeltakarítást csak akkor tudjuk megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja a 10 cm-t.
 
Sózást környezetvédelmi okokból nem végzünk, indokolt esetben és helyeken (mély utak és fagyzugos helyek) a síkosságmentesítést más, a környezetet nem károsító anyaggal (pl. homok, aprószemű kő, kalcium-klorid vizes oldata) végezzük. A meredek utak és fagyásveszélyes helyek melletti közterületeken homokot helyezünk el. Ezeket mindenki használhatja a közterület síkosság mentesítésére.
 
A 11-es főúton, a Tildy Zoltán hídon és a környező településekre vezető másodrendű útvonalakon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el a hóeltakarítást és síkosságmentesítést.
 
 
HASZNOS TANÁCSOK TÉLEN GÉPJÁRMŰVEL KÖZLEKEDŐKNEK
 
Az autó felkészítése
 
A megváltozott időjárási viszonyok és körülmények miatt Önnek is fel kell készítenie gépjárművét a nagyobb igénybevételre. Ezek a következők:
 
  • ha az átlaghőmérséklet +7 °C alá csökken, illetve a csúszós, jeges utakon használjon téli gumit! A téli gumit úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten optimális a tapadási értéke. Téli gumival rövidebb a fékút. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3 barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás hátrányosan befolyásolja a profil öntisztuló képességét. Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű téli gumiabroncsot!
  • Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben.
  • A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek.
  • Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl megfelelően, csíkoz, maszatol, és ezzel jelentősen romlik az üvegfelület átláthatósága.
  • Töltse fel fagyálló szélvédőmosó folyadékkal a tartályt, legyen Önnél jégkaparó, jégoldó spray.
  • Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok, vezetékek állapotát, és a töltöttségi szintet.
  • Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, vontatókötél, és kis mennyiségű érdesítő anyag!
 
Útnak indulás
 
A gépjárművezetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az őszi-téli közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek:
 
  • Útnak indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról (rádió, TV, ÚTINFORM: 06-1/336-2400 és www.utinform.hu)!
  • Faluhelyen az őszi-téli időszakban előfordulhat, hogy a mezőgazdasági gépek sarat hordanak fel a közútra, amitől az csúszóssá válhat. Mezőgazdaságilag művelt területek mellet figyeljen erre a veszélyforrásra is!
  • A fékút télen általában hosszabb, mint optimális időjárási viszonyok közötti fékezésnél. Óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek. Vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot, kerülje a hirtelen fékezést és kormánymozdulatokat!
  • Ne kockáztasson az előzésnél!
  • Kerülje az elakadást! Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható. Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek, vagy a ráekézett hó.
  • Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyja az úton, vagy ha mégis, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnő, jól látható helyen!
  • Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát, némi ételt és meleg innivalót is becsomagol.
  • Útközben időben gondoskodjon üzemanyagról, még rövid távolságra se induljon el kevés üzemanyaggal!
  • Csak feltöltött mobiltelefonnal induljon útnak.
  • Ne feledje, havazásban lecsökken a látótávolság, ezért mindig használja a tompított fényszórót vagy a ködlámpát!
  • Ha a levegő hőmérséklete +2°C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban közlekedjen, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok. Leggyakrabban azonban a légmozgásnak leginkább kitett hidakon (Tildy Zoltán híd!), illetve a mélyebben fekvő útszakaszokon (Villám utca, Ereszvények!) fordul ez elő (ha az úttest nedves csillogása fényszórója fényében hirtelen matt fényűnek látszik, az biztos jele a burkolat jegesedésének).
 
Ha elakadt
 
A legtapasztaltabb és legjobban felkészült vezetővel is előfordulhat, hogy a hó fogságába kerül. Saját biztonsága érdekében érdemes megfogadnia néhány tanácsot:
 
  • Ha elakadt, hívja a tűzoltóságot a 105-ös segélyhívó számon, vagy a 112-es segélyhívót! Mindenképpen maradjon a járműben, így megvédheti magát. Szabadítsa ki a kipufogót a hóból, fűtse be az autót és takarózzon be.
  • Egyedül sose induljon el segítséget keresni!
  • Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, ami ilyen helyzetben életveszélyes lehet.
 
A fentiek mellett még az alábbiakra kérjük Önöket:
 
  • Azok, akik fával, vagy szénnel tüzelnek, időben gondoskodjanak a megfelelő mennyiségű tüzelő beszerzéséről!
  • Mindenkinek legyen otthon legalább 2-3 napra való élelmiszer!
  • A háztartásban található állatoknak is legyen néhány napra elegendő eleség!
  • Figyeljünk egyedülálló, idős, krónikus betegségben szenvedő szomszédjainkra, embertársainkra! Amennyiben tudomására jut, vagy azt tapasztalja, hogy valaki segítségre szorul, azt jelezze önkormányzatunknál, vagy a rendőrségen.
 
Köszönjük szíves megértésüket és együttműködésüket!
Szabados-Molnár István falugondnok

Vissza a hírek oldalra