facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu

Tájékoztató a belterületen megjelenő vadakról

Kezdőlap > Tájékoztató a belterületen megjelenő vadakról
Tisztelt Lakosaink!
 
Tahitótfalu egyes részein visszatérően vaddisznók, rókák, borzok stb. jelennek meg. Annak érdekében, hogy a jelentkező problémák visszaszorításra kerüljenek, folyamatosan fogadjuk a lakossági bejelentéseket. A vad jelenlétét és a házak közé történő bejövetelüket teljesen nem lehet megszüntetni, mivel Tahitótfalu sajátosságaiból adódóan erdős, bokros részek vannak közigazgatási területen belül, illetve a Pilis-helység vonulatai is körbeölelik a települést.
 
A károkat okozó vad elejtésével jelentkező feladatokkal kapcsolatban a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékeseivel, valamint a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékeseivel folyamatban van egy újabb megállapodás egyeztetése, figyelembe véve az általuk kezdeményezett eljárási és elszámolási rend kialakítására tett javaslataikat, valamint lakóingatlanok közötti fegyverhasználatra vonatkozó biztonsági előírásokat.
 
Jelenleg 1 fő elejtésvezető + 2 fő vadász működik közre a bejelentések kezelésében.
 
Feladatuk a károkat okozó vad megjelenési helyein, a bejelentések alapján, a helyszínen tapasztaltakat figyelembe véve a szükséges intézkedések megtétele.
 
Önkormányzatunk és az általa megbízott vadászok kizárólag belterületen illetékesek, a település külterületei már a vadászterületekhez tartoznak. A külterületi problémás bejelentéseket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél lehet megtenni a szentendre@pprt.hu e-mail címen.
 
 
2020. szeptember 01. és 2020. december 01. közötti időszakban a lakossági bejelentések alapján 3 db vaddisznót ártalmatlanítottak. Minden esetben mérlegelve azt, hogy kizárólag legvégső esetben kerüljön az állatok élete kioltásra. Ilyen esetben a belterületi fegyverhasználat szabályainak alkalmazásán túl, az afrikai sertéspestis és egyéb állatbetegségek miatt egy szigorúan szabályozott járványügyi eljárás betartása mellett történik az elejtés.
 
(Az afrikai sertéspestisről még több információt olvashatnak a https://portal.nebih.gov.hu/-/rovid-ismerteto-az-afrikai-sertespestisrol-es-kozep-europai-megjelenesenek-veszelyerol oldalon)
 
Tahitótfalu közigazgatási területén és a területével határos vadászterületeken eddig afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznó nem volt, de ha elhullott vaddisznót lát valahol, kérjük, értesítse a cikk végén jelzett elérhetőségeken a Hivatalt, vagy a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékeseit a hely pontos megjelölésével. Az elhullott vadállatokhoz ne nyúljon, házi kedvencét pedig tartsa távol a tetemtől.
 
Ahhoz, hogy mindenki számára megnyugtató eredményt érjünk el a belterületen megjelenő vadak kezelésében, a valódi megoldást közösen, Önökkel együtt találhatjuk meg, ezért a segítségüket kérjük!
 
„Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?
  • az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tétele;
  • az elhanyagolt telkeken, illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, elhanyagolt, gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele;
  • ideiglenes és állandó etetési tevékenység megszüntetése;
  • a zöldhulladék szakszerű kezelése;
 
Bement a vaddisznó a kertbe, mit lehet tenni, hogy ez ne forduljon elő máskor?
 
A vadkár megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte.
A telkek kerítéseinek megerősítését, illetve kijavítását oly módon kell elvégezni, hogy azon a vaddisznó ne tudjon átmenni. Vaddisznó távoltartása céljából elég a kerítés alsó, kb. 1-1,5 méteres részének megerősítése például a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távoltartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz kell rögzíteni, fél méterenként lecövekelni, esetleg a földbe süllyeszteni.
 
A megfelelő kerítés kivitelezésére számtalan lehetőség van, amelyet mindig a helyi viszonyok figyelembevételével kell megválasztani. Amennyiben bizonytalan valaki a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjen vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!”
 
A lakott területek, házak közelében kihelyezett élelem (ételmaradék, kenyér, kukorica, stb.), és egyéb kommunális- és zöldhulladékok a vadállatokat odaszoktatja a könnyű élelemszerzés miatt, mely az arra közlekedőket veszélybe is sodorhatja. A megriasztott, vagy kicsinyeit védő vad ösztönösen védekezik, mellyel akár komoly sérüléseket is okozhat.
 
További információk és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszok a Pilisi Parkerdő Zrt által kiadott tájékoztatóban a https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/vaddiszno-gyik/ internetes oldalon olvasható.
 
Rókák esetében „megterített asztal” a kertekben a macskák, kutyák számára folyamatosan kihelyezett tápok, konzervek, ételmaradékok, valamint a kommunális hulladékgyűjtő edények mellé szabálytalanul kirakott szemetes zsákok, illetve a magánházaknál tartott baromfik esetében az ólak minősége. Ezek megszüntetésével a rókák elhagyják azokat a helyeket, ahol nem találnak könnyen megszerezhető táplálékot.
 
További információk és leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszok a Pilisi Parkerdő Zrt. által kiadott tájékoztatóban a https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/roka-gyik/ internetes oldalon olvasható.
 
Amennyiben Ön is vadállatot észlel környezetében, azt bejelentheti a http://tahitotfalu.hu/bejelentes oldalon.

Tahitótfalu Önkormányzata