https://www.splayce.eu/situs-slot-online/https://www.journaltokaz.org/slot-demo/https://citas.usil.edu.pe/https://www.ausjal.org/wp-content/slot-gacor/
https://www.journal-uamd.org/public/slot-dana/ https://chihuahuacapital.mpiochih.gob.mx/docs/slot-gacor/ https://admm.asean.org/togel-online/ https://live.shabakeh7.tv/slot-demo/ https://news.pluscommunication.eu/wp-includes/images/data-sgp/ https://www.mitsoeindore.avantikauniversity.edu.in/img/situs-slot-online/ https://admm.asean.org/live-draw-hk/ https://www.starkidsprogram.org/pulsa/ http://www.medicalimage.ro/styles/ https://minori.co.id/daftar/slot-gacor/ https://shabakeh7.tv/slot-deposit-pulsa/ https://live.shabakeh7.tv/slot-deposit-pulsa/ https://e-platform.asean.org/slot-deposit-pulsa/ http://stipendium.kubg.edu.ua/wp-content/4d/ https://alamalami.com/admin/tutorial/5000/slot-deposit-pulsa/ http://escuelamezcalapa.unach.mx/images/slot-deposit-pulsa/10000/ https://journal.imras.org/slot-gacor/ https://api.dorada.uj.edu.pl/slot-gacor/ https://www.gczelle.nl/public/slot-gacor/ https://admm.asean.org/dmdocuments/slot-gacor/
Tahitótfalu Község Önkormányzata - Tájékoztató erdőgazdálkodási munkákról
facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > Tájékoztató erdőgazdálkodási munkákról
Tahitótfalu illetékességi terültén folyó erdőgazdálkodási munkákról tájékoztatás
Tisztelt Erdőjárók!
Többek érdeklődésére válaszul tájékoztatjuk Önöket, hogy Tahitótfalu községhatárban a Mátyás király út végénél lévő sorompó felett fakitermelés zajlik.
Ennek az erdőrésznek a Tahitótfalu Önkormányzat az erdőgazdálkodója. 
A fakitermelés (annak területi elhelyezkedése és mérete) teljeskörű engedélyezés birtokában történik, megfelelve a hatályos jogszabályoknak.  A fakitermelés célja az erdő megújítása. Az itt található erdőrész átlagkora 100 év. Az idős faegyedek   csúcsszáradtak, tőkorhadtak, sajnos gyakorivá váltak a viharok során kidőlt fák és letört koronarészek. Több éve fokozatos felújító vágást végeztünk itt, amelynek eredményeképpen szép újulat (sok kis makkból kikelt csemete) található a területen, amelynek a fejlődéséhez fényre van szükség, ennek hiányában elpusztul az újulat. Ebben az évben szép kocsánytalan tölgy és cser makktermés is volt, amely biztosítja a jövőre kikelő kis facsemetéket.  Az erdő megújítását az erdészeti hatóság által kiadott ún. erdőterv határozata előírja és lehetővé teszi az erdőgazdálkodó számára. 

A fakitermelés és a faanyag gazdasági hasznosítása az erdő megújítási munkáinak csak egy eleme, amely érthetően riadalmat kelt az erdőjáró, erdőt szerető emberek körében, azonban ez a munkaművelet szükséges az erdő felújításához. Ezt megelőzte az erdőben jelenlévő kis facsemeték megsegítése bontóvágással, az aljnövényzet szakszerű megtisztítása, a facsemeték ápolása.  A vágástakarítást követően a fejlődő facsemeték folyamatos ápolása történik, szükség szerint amíg az új erdő nem záródik megfelelően, ez cca. 5-8 év múlva következik be. Azt követően nevelővágásokkal segíti az erdőgazdálkodó az erdő megfelelő szerkezetének fejlődését. Az erdőben idős facsoportokat és korhadt fákat is hagyunk a biodiverzitás megőrzése érdekében.  
A vízelvezetés a csapadékvíz levezető árkokban megvalósul, ennek érdekében az Önkormányzat a Mátyás Király út végénél lévő átereszt jelentős költségvállalással megújította. A fakitermelés során az esésvonalra merőlegesen min. két fatávolság széles sávokat hagytunk lábon.

Talán emlékeznek még arra, hogy a 2014. december elején történt jégtörés milyen károkat okozott a Pilisben és a Tahi feletti erdőkben is. Ha nem stabil szerkezetű egy faállomány, akkor az rendkívül kitett a szélsőséges időjárás okozta károknak (szél-, jég és hótörés). A Tahi feletti erdőtömb mintegy 100 éves, több évtizede nem volt szakszerűen kezelve. Ez az Önkormányzat szerepvállalásával most már folyamatban van.
Kérjük az Önök megértését, türelmét és a fakitermelések környezetében a fokozott elővigyázatosságot.

                                                                                                                                                              Pintér Zoltán erdőmérnök
 

Vissza a hírek oldalra
404: Not Found