facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > Kéményseprés

2019. Március. 05.  Kategória: Tájékoztató

Kéményseprés

Idén januártól a katasztrófavédelem munkatársai végzik a kötelező kéményseprési munkálatokat
Kéményseprőt látok – szerencsét találok…
A kéményseprőkhöz több babona is kapcsolódik, melyek közül a legismertebb szerint, ha találkozunk a koromlovagok valamelyikével meg kell fogni a ruhagombunkat és felkiáltani: „kéményseprőt látok, szerencsét találok!” Azt, hogy ez mennyire így van az bizonyítja, hogy fűtésszezonban hetente lehet hallani a hírekben, hogy hol, hányan kaptak füstmérgezést/szén-monoxid mérgezést. Hazánkban évente több tucatnyi ember halálát okozza az elhanyagolt kémény.
A tűznek az őskortól kezdve meghatározó jelentősége volt az emberek életében: a családi tűzhelyet és otthont, a meleget, a főtt ételt és a sötétben a világosságot jelentette. Az ókori Rómában Vesta papnői őrizték a szent tüzet, a sztyeppei sámán a sátor füstnyílásán át társalgott a szellemekkel. Az európai hagyomány szerint a kéményen át közlekedik a Mikulás.
Nem csak átvitt értelemben hozhat szerencsét
 
Nagyon fontos, hogy a kémény mindig tiszta, átjárható legyen, mert, ha az égéstermékek visszaáramlanak, füstmérgezést, sőt rosszabb esetben halált is okozhatnak. (A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, nem is érzékeljük jelenlétét, ezért okozhat könnyen halált.)
 
A kéményseprő feladata, hogy megvédjen a tűztől, füstgázelemzéssel megállapítsa, mennyire dolgozik hatékonyan a kazán, ellenőrizze a jó kéményhuzatot, hárítsa el a tűzveszélyt okozó hibákat. Amelyik házhoz kéményseprő jár, ott ilyen probléma nem fordulhat elő.
 
Fontos változás, hogy idén januártól a katasztrófavédelem munkatársai azok, akik a kéményvizsgálatokban segíthetnek önnek. A kéményseprést szilárd tüzelésnél évente, gáztüzelés eseten kétévente kötelező elvégeztetni.
 
Kire mi vonatkozik?
 
A családi házban élőknek a kéménysepréshez maguknak kell kihívniuk a szakembereket, míg a társasházaknál ez automatikus, előzetes értesítést követően a kéményseprő magától jön. Jó hír, hogy a magánszemélyeknek a kéményseprés ingyenes.
 
Más vonatkozik a gazdálkodó szervezetekre (vállalkozások). Ha a vállalkozás családi házba van bejegyezve, a szolgáltatást a katasztrófavédelemtől, vagy egy szabadon választott kéményseprőcégtől rendelheti meg. A Tahitótfaluban illetékes szolgáltatókat az alábbi linken találja: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/kemenysepres/Orszagos-nyilvtart-20180322.xls. A kéményellenőrzésért a gazdálkodó szervezeteknek fizetniük kell.
 
Ha a vállalkozás társasházba van bejegyezve, a kéményseprő magától érkezik, de a munka ott is díjköteles.
 
Mire figyeljen?
 
A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel, autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatók rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított. Készpénzt nem kezelhetnek, és nem is fogadhatnak el. Ahol a megrendelés díjköteles, a munkáért utólag, számlán kell fizetni.
 
Időpontegyeztetés
 
A kéményseprésre időpontot az alábbi elérhetőségeken egyeztethet:
  • Online a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlap ügyfélszolgálati oldalán, az időpontfoglalás elektronikus űrlap kitöltésével http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat
  • Telefonon az előhívó nélkül ingyenesen működő 1818-as számot hívják. (Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9–es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát. A katasztrófavédelem munkatársa visszahívja az ügyfelet, és megbeszélik az ellenőrzés napját és idejét.) Normál tarifával hívható számok: 06-70/641-8532, 06-70/667-9888,
  • E-mailben, a levelet a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címre küldve.
 
Ami még fontos
 
Ne feledje, az a szabály nem változott, hogy évente legalább egyszer tanácsos ellenőriztetnie a fűtőeszközét, saját érdekében. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. Ráadásul a rendszeresen karbantartott fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.
 
Szabados-Molnár István falugondnok
 

Vissza a hírek oldalra