facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu

TÁJÉKOZTATÓ A 2018. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRÓL

Kezdőlap > TÁJÉKOZTATÓ A 2018. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A 2018. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRÓL

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot a 2018. ápr. 08-i Országgyűlési választás eredményéről 

PEST 03. számú egyéni választókerületi szavazás eredménye

 

******************************

 

Tisztelt Választópolgárok!

Köztársasági Elnök Úr az Országgyűlési képviselők választásának időpontját 2018. április 8. napjára, vasárnapra tűzte ki.

Az Országgyűlési képviselő választás jelöltállításának határideje 2018. március 5-én 16-órakor lezárult. A Pest megye 3. számú Szentendrei OEVI tájékoztatása alapján a határidő lejártáig bejelentett és 500 darab érvényes ajánlást összegyűjtő jelöltek nyilvántartásba vételéről a Pest megye 03. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság döntött, mely jelöltek a sorsolás útján kialakított sorrend szerint kerülnek a szavazólapokon feltüntetésre.

A jelöltek szavazólapon feltüntetett sorrendje:

1. Szabó Zoltán - Iránytű Párt

2. Spät Judit - Együtt – A Korszakváltók Pártja

3. Kövesdi Miklós Gábor - Magyar Kétfarkú Kutya Párt

4. Hadházy Sándor - FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt

5. Pál Gábor - Jobbik Magyarországért Mozgalom

6. Pálmai Ferenc - Magyar Munkáspárt

7. Vásárhelyi Judit - Momentum Mozgalom

8. Drávucz Zsolt - Lehet Más a Politika

9. Holek Katalin - Összefogás Párt

10. Király Miklós - Demokratikus Koalíció

11. Bossányi Lajos Istvánné - Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja

12. Dima Beáta - Rend és Elszámoltatás Párt

13. Waszlavik Miklós - Kell az Összefogás Párt

14. Abonyi Géza – független jelölt

15. Balogh Géza Péter - Magyar Igazság és Élet Pártja

Az alábbiakban szeretném felhívni szíves figyelmüket a választáshoz kapcsolódó néhány fontosabb tudnivalóra.

Az országgyűlési képviselők általános választásán választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár kivéve, aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll, vagy akit a bíróság kizárt a választójogból, mert annak gyakorlásához szükséges belátási képessége nagymértékben csökkent vagy teljes mértékben hiányzik.

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2018. február 9-én a szavazóköri névjegyzékben szerepelt, a Nemzeti Választási Iroda 2018. február 19-ig értesítő megküldésével tájékoztatta a szavazóköri névjegyzékbe vételről. Aki 2018. február 9-ét követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe, arról a választópolgárt a helyi választási iroda tájékoztatja értesítő átadásával vagy megküldésével.

Az a választópolgár, aki nem kapta meg az értesítőt vagy azt elvesztette, a helyi választási irodától új értesítőt igényelhet.A választás kitűzésétől a névjegyzék 2018. április 6-i lezárásáig a szavazóköri névjegyzék adatait a törvényben meghatározott adatok kivételével bárki megtekintheti a helyi választási irodában. A szavazóköri névjegyzék adatairól – a szavazókörbe kerülő kinyomtatott példányon kívül – másolat nem készíthető.

A választási eljárásról szóló törvény által létrehozott központi névjegyzék tartalmazza a választópolgárok adatait, valamint a választásokkal kapcsolatban tett külön nyilatkozatait.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár kérheti

a) nemzetiséghez tartozásának,

b) szavazási segítség iránti igényének,

c) személyes adatai kiadása megtiltásának

bejegyzését a központi névjegyzékbe, illetve a bejegyzés törlését.

a)     nemzetiséghez tartozás

Az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki valamely Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, kérheti nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vételét.

A nyilvántartásba vétel mellett annak a 2018. április 8-i országgyűlési képviselő választásra kiterjesztő hatályát 2018. március 23. 16.00 óráig kérhették a választópolgárok.

2018. április 6-án 16.00 óráig van arra lehetőség, hogy a nemzetiségi regisztráció országgyűlési képviselő választásra történő kiterjesztését visszavonják, így ebben az esetben 2018. április 8-án az egyéni választókerületi szavazólap mellett nem nemzetiségi listás, hanem pártlistás szavazólapot kap a választópolgár.

b) szavazási segítség iránti igény

A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti, hogy választójoga gyakorlásának segítésére

  • a szavazással kapcsolatos tudnivalókról könnyen érthető tájékoztatót kapjon,
  • az értesítőnek a Braille-írásos változatát kapja meg,
  • a szavazólap önálló kitöltéséhez Braille-írásos sablont kapjon a szavazás napján, (igénylésének határideje 2018. március 29. 16-óra)
  • akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazhasson.

c)     személyes adatai kiadásának megtiltása

A jelöltek és jelölő szervezetek kérhetik, hogy választási kampány céljára a választópolgárok nevét és lakcímét a választási iroda adja át részükre. Ha Ön nem szeretné, hogy személyes adatai választási kampány céljára átadásra kerüljenek, az adatkiadást a kérelem kitöltésével és benyújtásával megtilthatja.

Fenti kérelmeken kívül lehetőség van a szavazóköri névjegyzékhez kapcsolódóan külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmet, átjelentkezési kérelmet illetve mozgóurna iránti kérelmet is benyújtani.

 

Szavazás külföldön

Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, legkésőbb 2018. március 31-én 16.00 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől.

Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően módosítja korábbi szándékát, és mégis Magyarországon szeretne szavazni, legkésőbb 2018. március 31-én 16.00 óráig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy a külképviseleti névjegyzékből törölje és vegye vissza a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe.

Szavazás Magyarországon a lakóhelytől távol

Aki a szavazás napján Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, lehetősége van arra, hogy átjelentkezésre irányuló kérelmet terjesszen elő. (Átjelentkezésre településen belül is van lehetőség, azonban a választópolgár ebben az esetben kizárólag a kijelölt, 2-es számú szavazókörben adhatja le szavazatát, illetve ebből a szavazókörből igényelhet mozgóurnát.)

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, legkésőbb 2018. április 6-án 16.00 óráig kell megérkeznie a lakcíme szerinti helyi választási irodához.

Ha az átjelentkezési kérelem benyújtását követően módosítja korábbi szándékát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben vagy más település szavazóhelyiségében szeretne szavazni2018. április 6-án 16.00 óráigkérheti az átjelentkezés szerinti helyi választási iroda vezetőjétől az átjelentkezési kérelme módosítását vagy visszavonását.

Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és az országos listás vagy nemzetiségi listás szavazólapon szavaz.

Szavazás mozgóurnával

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be.

A kérelmet 2018. április 6-án 16.00 óráig a helyi választási irodához, a szavazás napján 15.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújthatja be. Mozgóurna csak írásban kérhető adatai pontos feltüntetésével és aláírásával ellátott bejelentésben!

FONTOS SZABÁLY, hogy aki átjelentkezési kérelem alapján lakóhelyétől eltérő településen és mozgóurnávalszeretne szavazni, az a kérelmét a szavazás napján csak a kijelölt szavazókörben adhatja le, mert csak ebből a szavazókörből tud hozzá a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával kimenni.

A fenti kérelmek benyújthatók

  • személyesen a lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye szerinti helyi választási irodában,
  • levélben a lakóhelye szerinti helyi választási irodához címezve,
  • online a www.valasztas.hu honlapon keresztül.

 

kérelemnyomtatványok elérhetők a www.szentendre.hu/ Városháza/ Választások/ Országgyűlési képviselő választás 2018. menüpont alatt, valamint a Nemzeti Választási Iroda honlapján a www.valasztas.hu címen is.

Kérjük, fokozottan figyeljenek arra, hogy az értesítőjükön feltüntetett szavazóhelyiséget keressék fel a választás napján.

Azon választópolgárok, akiknek lakcíme a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabály értelmében csak Tahitótfalu Község megnevezését tartalmazza, a kijelölt 1. szavazókörben  ( 2021 Tahitótfalu, Iskola, Kossuth Lajos u. 26.) szavazhatnak.

A szavazás menete:

A választópolgár a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat, a szavazóhelyiség címét az értesítő tartalmazza.

A szavazatát reggel 6 órától este 19.00 óráig adhatja le.

A választáson való részvétel feltétele a személyazonosságot és személyi azonosítót vagy a lakcímet igazolóérvényes igazolványok megléte.

A választáson személyazonosságát és személyi azonosítóját vagy a lakcímét a következő, magyar hatóságok által kiállított érvényes igazolványok bemutatásával tudja igazolni.

Személyazonosságát 

            személyazonosító igazolvánnyal

            régi típusú, könyvecske formájú személyazonosító igazolvánnyal

            ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal

            vezetői engedéllyel

            útlevéllel

            ideiglenes útlevéllel

            fogvatartottak mozgóurnával való szavazáskor nyilvántartási adatlappal

Az egyes okmányok igénylése során a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

és

személyi azonosítóját

            lakcímkártyával

            hatósági bizonyítvánnyal

            személyazonosító jelről szóló igazolással

vagy

lakcímét

            lakcímkártyával

            lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel

            régi, könyvecske alakú személyazonosító igazolvánnyal, amennyiben tartalmazza a lakcímet

            fogvatartottak mozgóurnával való szavazáskor nyilvántartási adatlappal

Lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, ezért kérjük a Tisztelt Választópolgárokat, hogy a választáson történő részvételük érdekében ellenőrizzék okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről. A szavazás napján – előzetes tájékoztatás szerint -  a Kormányablakokban működő okmányirodák nyitva tartanak, hogy az esetlegesen lejárt okmányokat a választópolgárok a szavazás napján pótolni tudják.

 

Szavazat leadásának módja:

A választópolgár a szavazólap átvételét a szavazóköri névjegyzéken saját kezű aláírásával igazolja. Aláírása nélkül nem kaphat szavazólapot.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet, a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (pl. X vagy +).

Ezt követően a választópolgár a szavazólapot borítékba helyezheti és az urnába dobja.

 

A választással kapcsolatos bármely kérdésben forduljanak bizalommal a Választási Iroda munkatársához:

Választási Iroda        kp. 26/387-198

2021 Tahitótfalu, Kossuth Lajos u. 4., Közös Önkormányzati Hivatal épületében

Bor Ildikó HVI munkatárs, Igazgatás 1.-os ajtó, telefon: 26-387-198/2-es mellék.

Tahitótfalu, 2018. március 21.

Eőryné dr. Mezei Orsolya

   jegyző 

                                                                                                           HVI vezető

 

******************************

Tisztelt Választópolgárok!

Köztársasági Elnök Úr az Országgyűlési képviselők választásának időpontját 2018. április 8. napjára, vasárnapra tűzte ki.

Az alábbiakban szeretném felhívni szíves figyelmüket a választáshoz kapcsolódó néhány fontosabb tudnivalóra.

Az országgyűlési képviselők általános választásán választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár kivéve, aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll, vagy akit a bíróság kizárt a választójogból, mert annak gyakorlásához szükséges belátási képessége nagymértékben csökkent vagy teljes mértékben hiányzik.

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2018. február 9-én a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda 2018. február 19-ig értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételről. Aki 2018. február 9-ét követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe, arról a választópolgárt a helyi választási iroda tájékoztatja értesítő átadásával vagy megküldésével.

Az a választópolgár, aki nem kapta meg az értesítőt vagy azt elvesztette, a helyi választási irodától új értesítőt igényelhet.A választás kitűzésétől a névjegyzék 2018. április 6-i lezárásáig a szavazóköri névjegyzék adatait a törvényben meghatározott adatok kivételével bárki megtekintheti a helyi választási irodában. A szavazóköri névjegyzék adatairól – a szavazókörbe kerülő kinyomtatott példányon kívül – másolat nem készíthető.

A választási eljárásról szóló törvény által létrehozott központi névjegyzék tartalmazza a választópolgárok adatait, valamint a választásokkal kapcsolatban tett külön nyilatkozatait.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár kérheti

a) nemzetiséghez tartozásának,

b) szavazási segítség iránti igényének,

c) személyes adatai kiadása megtiltásának

bejegyzését a központi névjegyzékbe, illetve a bejegyzés törlését.

 

a)     nemzetiséghez tartozás

Az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki valamely Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, legkésőbb 2018. március 23. 16.00 óráig kérheti nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vételét. A nyilvántartásba vétel mellett megjelölheti, hogy annak hatálya az országgyűlési képviselők választására is terjedjen ki. Ebben az esetben a választópolgár a pártlista helyett nemzetiségének országos önkormányzata által állított listára szavazhat az egyéni jelölt mellett. Ha a nemzetiségi önkormányzat nem állít nemzetiségi listát, a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is a pártlistára szavaznak.

b) szavazási segítség iránti igény

 

A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti, hogy választójoga gyakorlásának segítésére

  • a szavazással kapcsolatos tudnivalókról könnyen érthető tájékoztatót kapjon,
  • az értesítőnek a Braille-írásos változatát kapja meg,
  • a szavazólap önálló kitöltéséhez Braille-írásos sablont kapjon a szavazás napján, (igénylésének határideje 2018. március 29. 16-óra)
  • akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazhasson.

c)     személyes adatai kiadásának megtiltása

A jelöltek és jelölő szervezetek kérhetik, hogy választási kampány céljára a választópolgárok nevét és lakcímét a választási iroda adja át részükre. Ha Ön nem szeretné, hogy személyes adatai választási kampány céljára átadásra kerüljenek, az adatkiadást a kérelem kitöltésével és benyújtásával megtilthatja.

Fenti kérelmeken kívül lehetőség van a szavazóköri névjegyzékhez kapcsolódóan külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmet, átjelentkezési kérelmet illetve mozgóurna iránti kérelmet is benyújtani.

Szavazás külföldön

Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, legkésőbb 2018. március 31-én 16.00 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől.

Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően módosítja korábbi szándékát, és mégis Magyarországon szeretne szavazni, legkésőbb 2018. március 31-én 16.00 óráig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy a külképviseleti névjegyzékből törölje és vegye vissza a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe.

Szavazás Magyarországon a lakóhelytől távol

Aki a szavazás napján Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, lehetősége van arra, hogy átjelentkezésre irányuló kérelmet terjesszen elő. (Átjelentkezésre településen belül is van lehetőség, azonban a választópolgár ebben az esetben kizárólag a kijelölt, 2-es számú szavazókörben adhatja le szavazatát, illetve ebből a szavazókörből igényelhet mozgóurnát.)

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, legkésőbb 2018. április 6-án 16.00 óráig kell megérkeznie a lakcíme szerinti helyi választási irodához.

Ha az átjelentkezési kérelem benyújtását követően módosítja korábbi szándékát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben vagy más település szavazóhelyiségében szeretne szavazni2018. április 6-án 16.00 óráigkérheti az átjelentkezés szerinti helyi választási iroda vezetőjétől az átjelentkezési kérelme módosítását vagy visszavonását.

Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és az országos listás vagy nemzetiségi listás szavazólapon szavaz.

Szavazás mozgóurnával

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be.

A kérelmet 2018. április 6-án 16.00 óráig a helyi választási irodához, a szavazás napján 15.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújthatja be. Mozgóurna csak írásban kérhető adatai pontos feltüntetésével és aláírásával ellátott bejelentésben!

FONTOS SZABÁLY, hogy aki átjelentkezési kérelem alapján lakóhelyétől eltérő településen és mozgóurnávalszeretne szavazni, az a kérelmét a szavazás napján csak a kijelölt szavazókörben adhatja le, mert csak ebből a szavazókörből tud hozzá a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával kimenni.

A fenti kérelmek benyújthatók

  • személyesen a lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye szerinti helyi választási irodában,
  • levélben a lakóhelye szerinti helyi választási irodához címezve,
  • online a www.valasztas.hu honlapon keresztül.

kérelemnyomtatványok elérhetők a www.tahitotfalu.hu/VálasztásOgy2018/ felületen, valamint a Nemzeti Választási Iroda honlapján a www.valasztas.hu címen is.

A szavazás menete:

A választópolgár a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat, a szavazóhelyiség címét az értesítő tartalmazza.

A szavazatát reggel 6 órától este 19.00 óráig adhatja le.

A választáson való részvétel feltétele a személyazonosságot és a lakcímet vagy személyi azonosítót igazolóérvényes igazolványok megléte.

A választáson személyazonosságát és a lakcímét vagy személyi azonosítóját a következő, magyar hatóságok által kiállított érvényes igazolványok bemutatásával tudja igazolni.

Személyazonosságát 

  • személyazonosító igazolvánnyal
  • régi típusú, könyvecske formájú személyazonosító igazolvánnyal
  • ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal
  • vezetői engedéllyel
  • útlevéllel
  • ideiglenes útlevéllel
  • fogvatartottak mozgóurnával való szavazáskor nyilvántartási adatlappal

Az egyes okmányok igénylése során a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

és lakcímét

            lakcímkártyával

            lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel

régi, könyvecske alakú személyazonosító igazolvánnyal, amennyiben tartalmazza a lakcímet

            fogvatartottak mozgóurnával való szavazáskor nyilvántartási adatlappal

 

vagy személyi azonosítóját

            lakcímkártyával

            hatósági bizonyítvánnyal

            személyazonosító jelről szóló igazolással

 

Lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, ezért kérjük a Tisztelt Választópolgárokat, hogy a választáson történő részvételük érdekében ellenőrizzék okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről.

Szavazat leadásának módja:

A választópolgár a szavazólap átvételét a szavazóköri névjegyzéken saját kezű aláírásával igazolja.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet, a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (pl. X vagy +).

Ezt követően a választópolgár a szavazólapot borítékba helyezheti és az urnába dobja.

A választással kapcsolatos bármely kérdésben forduljanak bizalommal a Helyi Választási Iroda (HVI) munkatársaihoz (cím: 2021 Tahitótfalu, Kossuth Lajos u. 4., telefonszám : 0036-26/387-198).

Tahitótfalu, 2018. január 22.

Eőryné dr. Mezei Orsolya s.k.  

     jegyző 

                                                                                                             HVI vezető